29. STUDENOG 2013.
IZJAVE SINDIKATA DRŽAVNIH I JAVNIH SLUŽBI O ZAKONU O PLAĆAMA I OUTSOURCINGU

Poštovani,


u prilogu dostavljamo zajedničke izjave sindikata državnih i javnih službi o Zakonu o plaćama i outsourcingu.


Cilj sindikata, kao što je vidljivo iz izjava, nije pod svaku cijenu onemogućiti uređivanje sustava plaća u državnim i javnim službama u Republici Hrvatskoj. Dapače, budući da je postignuta visoka razina suglasnosti Vlade RH i sindikata da je to potrebno učiniti nalazimo se na istom zadatku.


Ali 38 članaka zakona o plaćama što se upućuju u proceduru niti u jednom segmentu ne otkrivaju buduće plaće oko 240. 000 zaposlenih u državnim i javnim službama. Predsjedniku Republike i nekolicini najviših dužnosnika Zakon doduše određuje i koeficijente, ali ni oni ne mogu znati hoće li ubuduće imati manje ili veće plaće jer Zakon ni približno ne određuje osnovicu za izračun plaća. Ostale tisuće na koje se Zakon odnosi uz najbolju volju jedva mogu naslutiti u koji platni razred će biti smješteni.


Nasuprot tome jasno je napisano da se ovim zakonom sužava djelokrug rada sindikata i da ubuduće pregovarati o neznatnom broju pitanja radnog i materijalnog položaja svojih članova.


Ako se, dakle, iz ovoga Zakona ne može ni približno znati kolika će ubuduće biti plaća dužnosnika, a ni oko 240.000 zaposlenih u državnim i javnim službama, ali se jasno isčitava o čemu se više neće pregovarati,nije li nužno postaviti pitanje što je pravi cilj ovoga Zakona? Dodali se tome i outsourcing, te aktualne izmjene Zakona o radu, cjelokupno radništvo Republike Hrvatske može samo Vladi uputiti pitanje: Kakvu to državu i za koga stvarate?


S poštovanje, 


Sindikat državnih i javnih službi





Izjava sindikata





Zakon o plaćama