01. LISTOPADA 2024.
Reakcija Sindikata na uputu Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih - "Imenovanje koordinatora za sigurnost djece i učenika u prometu"

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih je 27. rujna zatražilo od škola imenovanje koordinatora za sigurnost djece i učenika u prometu, a vezano uz, kako navode „inicijativu za uvođenje preventivnih aktivnosti za sigurnost djece i učenika u prometu“.  

Iako je provedba aktivnosti vezano za sigurnost djece i učenika u prometu sastavni dio programa školskih programa oduvijek, potrebno je naglasiti da je 2019. tadašnja ministrica obrazovanja donijela Odluku o donošenju kurikuluma za međupredmetnu temu Zdravlje za osnovne škole i srednje škole u Republici Hrvatskoj koja je na snazi.   

Navedenom Odlukom je već propisano integriranje  sadržaja vezanih uz sigurnost u prometu u odgojno – obrazovne ishode svih predmeta te međupredmetnih tema i područja kurikuluma, kako bi se postigla viša razina usvojenih znanja, vrijednosti i vještina i to kroz domenu Pomoć i samopomoć, koja se već provodi tijekom tri ciklusa u svim razredima osnovne škole.  

Kurikulumom su već propisana odgojno – obrazovna očekivanja, znanja, vještine, stavovi i preporuke za ostvarivanje očekivanja, ključni sadržaji, praćenje te vrednovanje učeničkih postignuća.   

Dopis je Ministarstvo uputilo školama mjesec dana nakon početka školske godine, kad su školski kurikulumi, kojima su škole već planirane teme, među kojima i one vezane uz sigurnost u prometu, načini organizacije učenja i poučavanja te nositelje aktivnosti, već izrađeni.   

Tjedne radne obveze učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi propisane su Pravilnikom o tjednim radnim obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi, a među njima nisu poslovi ni voditelja školskog preventivnog programa ni koordinatora za sigurnost djece u prometu.  

S druge strane, Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi je propisano da su ravnatelji poslovodni i stručni voditelji školske ustanove te su nadležni za analizu rada učitelja i stručnih suradnika, brigu o sigurnosti te pravima i interesima učenika i radnika školske ustanove, odgovorni za sigurnost učenika, učitelja, stručnih suradnika i ostalih radnika te suradnju s osnivačem, tijelima državne uprave, ustanovama i drugim tijelima.  

Stoga smo kao Sindikat odmah reagirali te smo uputili očitovanje na predmetni dopis Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih.  

Ministarstvo u svojim dopisima te zahtjevima prema poslodavcima, među kojima je i ovaj -  Imenovanje koordinatora za sigurnost djece i učenika u prometu, ne smije propisivati dodatne obveze i odgovornosti koje nisu u skladu s važećim zakonima i ostalim propisima.  

Vaš Sindikat hrvatskih učitelja