14. LISTOPADA 2024.
Prvi okrugli stol ETUCE-ovog projekta: „Sindikati obrazovanja zajedno u podršci inkluziji izbjeglica i migranata u obrazovne sustave“

Prošli tjedan je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, Sanja Šprem, predstavljala Hrvatsku u Lisabonu, Portugal, a na prvom okruglom stolu ETUCE-ovog projekta #ETU4REF: „In and through education: Education trade unions support the inclusion of refugees and migrants”.

Projekt traje od prosinca 2023. do prosinca 2025. godine, a projekt je logičan slijed na prethodni projekt od 2017. do 2019.: „Europski socijalni partneri u obrazovanju koje promiče učinkovitu integraciju migranata i izbjeglica u obrazovanje”.

Jedan od ciljeva projekta su i daljnja izgradnja kapaciteta sindikata u obrazovanju za pružanje konkretne potpore članovima sindikata u pogledu uključivanja izbjeglica i migranata u obrazovni sustav.

Predsjednica SHU-a predstavila je rezultate istraživanja i informacije iz Hrvatske, a koje govore o djeci koja su pod privremenom zaštitom iz Ukrajine i koji su uključeni u sustav obrazovanja u Hrvatskoj. Radi se o: 298 djece ranog i predškolskog odgoja, 1010 učenika osnovnoškolaca i 324 učenika srednjoškolaca. Iznijela je dobre strane inkluzije koja se provodi u školama u Hrvatskoj kao i potrebe i izazove s kojima se susreću učitelji koji rade sa učenicima migrantima i izbjeglicama. Jasno je da je jedna od glavnih prepreka zapravo nerazumijevanje jezika, ali je i potrebno uspostaviti dobru komunikaciju s obitelji učenika. Predsjednica Šprem je naglasila da postoje i dalje mnoge prepreke koje onemogućavaju efikasnu inkluziju učenika, a što svakako otežava zadovoljavanje potreba učenika i obveza učitelja. Naglasila je i da je finalni cilj zapravo odgovoriti na izazove s kojima se suočavaju zaposlenici u školama, prije svega učitelji, te je potrebno kroz projekt identificirati ključne prioritete da bi se otvorio bolji pristup prema inkluziji izbjeglica i migranata.

Sudionici projektne aktivnosti prvog okruglog stola obišli su kao primjer dobre prakse školsku grupu "Agrupamento escolas Gil Vicente" koja ima predškolsko, osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje. 

Projekt uključuje dva okrugla stola u Portugalu i Irskoj, a koji imaju za cilj raspravu o rezultatima provedenog istraživanja kao i proučavanje slučajeva pojedinih zemalja i načina na koje se pojedine države nose s ovom tematikom. Također je potrebno razmijeniti praksu i informacije koje sindikati u obrazovanju imaju o inkluziji migranata i izbjeglica u obrazovne sustave. Nakon okruglih stolova, od dobivenih stručnih podataka, napraviti će se online aplikacija (MOOC) za sindikate obrazovanja, a kako bi se olakšao učiteljski posao pri inkluziji izbjeglica i migranata u sustav obrazovanja. MOOC će biti dostupan na engleskom, francuskom i ruskom jeziku s posebnim fokusom na izbjeglice iz Ukrajine, a sastojat će se od četiri tematska modula osmišljena za edukaciju u trajanju od šest tjedana.

Završno predstavljanje projekta održat će se u Poljskoj.