09. RUJNA 2022.
Mjere su dobre, ali nisu dovoljne. Treba nam rast plaća!

Matica hrvatskih sindikata pozdravlja mjere Vlade RH koje idu u smjeru zaštite građana i poduzetnika od daljnjeg rasta cijena energenata.

Međutim, predstavljene mjere Vlade RH nisu dovoljne. Ono što nedostaje je pristup plaćama jer bez rasta plaća nemoguće je premostiti ovaj period snažnog rasta cijena. Vlada se odlučila na povećanje neoporezivih primitaka. Korisnije bi bilo smanjenje donje stope poreza na dohodak ili povećanje neoporezivog dohotka što bi osjetili svi zaposlenici koji plaćaju porez na dohodak. Od povećanja neoporezivih primitaka koristi će imati poslodavci i samo mali broj zaposlenih.

Dodatno, Vlada mora po pitanju plaća reagirati i direktno. Ona je najveći poslodavac u zemlji, a plaće njenih zaposlenika ove godine vrlo jasno zaostaju za plaćama drugih radnika u zemlji. Dok su privatni poslodavci svojim zaposlenicima u prvih 6 mjeseci ove godine osigurali rast bruto plaća od 9,7 posto, Vlada RH je osnovicu prosječno povećala za svega 0,7 posto. Budući da je inflacija u istom periodu iznosila 8,6 posto, to znači da su privatni poslodavci blago povećali kupovnu moć svojih radnika, dok je ista za zaposlene u javnim službama snažno pala.

Ekonomska kretanja su krajnje povoljna za državu i javne financije. BDP raste iznad očekivanja, turistička sezona će po prihodima biti rekordna, zaposlenost također, a inflacija sama po sebi ide u prilog punjenju proračuna. Vlada u ovakvoj situaciji ne može zanemarivati liječnike, znanstvenike, medicinske sestre, učitelje, socijalne radnike i sve druge zaposlenike u javnim službama bez kojih ovo društvo ne može funkcionirati. Njena je odgovornost voditi brigu o javnim službama, a ako želi da one funkcioniraju primjereno, mora pokazati adekvatnu brigu i o ljudima koji u njoj rade. Poražavajuće je da Vlada uvijek prvo razmišlja o svim drugim segmentima društva, a o svojim zaposlenicima uvijek na kraju.

Predviđa se rast cijena na razini ove godine od 10 posto, a prema sadašnjim podacima tako se kreće i rast plaća u privredi.  Vlada treba zaštititi svoje zaposlenike od rasta cijena primjerenim povećanjem plaća kao što to trenutno rade privatni poslodavci. Sukladno tome, sindikati javnih službi 5. rujna uputili su službeni zahtjev za otvaranjem pregovora o osnovici u okviru kojih očekuju postizanje dogovora o značajnom rastu plaća.

 

U Zagrebu, 9. rujna 2022.

Sanja Šprem, predsjednica Matice hrvatskih sindikata, v.r.

Matija Kroflin, pomoćnik glavnog tajnika Sindikata znanosti, v.r.