23. RUJNA 2024.
Predstavljanje Vodiča za prijavitelje nepravilnosti ureda Pučke pravobraniteljice

Voditeljice područnih ureda Irena Greblički, Katarina Matanović i pravni savjetnici Sindikata hrvatskih učitelja Dajana Krnek i Luka Hoić, bili su 20. rujna 2024. na predstavljanju Vodiča za prijavitelje nepravilnosti Pučke pravobraniteljice Tene Šimonović Einwalter. O opsežnom vodiču koji pomaže boljem razumijevanju zakonskog okvira, povećanju broja prijava i zaštiti prijavitelja, uz Pravobraniteljicu, govorili su Mladen Bručić - Matic iz Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, zamjenica pučke pravobraniteljice Dijana Kesonja, Sandra Šipka iz Rehabilitacijskog centra za stres i traumu i Maša Marochini Zrinski, izvanredna profesorica Pravnog fakulteta u Rijeci.

Prijavitelji nepravilnosti važan su dio sustava u borbi protiv korupcije, a njihove prijave štite javni interes i ljudska prava. Kako je to odlično rečeno na predstavljanju Vodiča, ovi ljudi stavljaju javne interese pred svojim intresima. Vodič je koristan prvenstveno prijaviteljima, ali i povjerljivim osobama koje zaprimaju prijave unutar poslodavaca, kao i samim poslodavcima, pružateljima besplatne pravne pomoći, sindikatima i dr.

Cijelo izvješće i sami Vodič možete pronaći na linku.

Hvala Pučkoj pravobraniteljici na pozivu te na dogovoru o mogućoj budućoj suradnji, a koja će biti usmjerena edukaciji članova sindikata o zaštiti njihovih prava.