29. SVIBNJA 2024.
Konferencija Matice hrvatskih sindikata: „Siguran i zdrav rad u digitalno doba“

Matica hrvatskih sindikata održala je u Zagrebu, 28.5.2024., Konferenciju „Siguran i zdrav rad u digitalno doba“. Konferenciju su uvodnim govorom započeli Sanja Šprem, predsjednica Matice hrvatskih sindikata i Sindikata hrvatskih učitelja i Dražen Opalić, ravnatelj uprave za rad i zaštitu na radu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Svojim izvrsnim predavanjima oduševili su i Ivica Orač-Šukelj, predstavnik Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a koji je izložio detalje o Kampanji za zdrava mjesta rada. Domagoj Marić iz tvrtke Comping govorio je o primjeni umjetne inteligencije u zdravstvu i zaštiti na radu. Predstavnici Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilište Sjever, prof.dr.sc. Nikola Mrvac i Matija Kikelj govorili su o integraciji umjetne inteligencije u obrazovanje. Predstavnica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Martina Orešković govorila je o korištenju umjetne inteligencije za pametno zdravstvo i medicinu.

Nakon predavanja uslijedila je panel rasprava koju je moderirao Vitomir Begović. Na panel raspravi sudjelovale su Nada Lovrić (Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske), Katarina Matanović, voditeljica Područnog ureda Rijeka, Sindikata hrvatskih učitelja i Sanja Morić, Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu. Na panel raspravi sudionice su govorile o utjecaju novih oblika i načina rada na radnike i zdravlje na radu.

Uvjeti rada posebno su ugroženi u vrijeme brzog digitalnog razvoja i novih načina rada. Potrebno je stvoriti kvalitetan pravni okvir ali i edukaciju i osvještavanje svih aktera na tržištu rada, počevši od poslodavaca, radnika, javnih institucija i svih onih koji se bave radom i zaštitom na radu.

Konferencija je pod pokroviteljstvom Europske agencije za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA), a u sklopu Kampanje za zdrava mjesta rada. Ciljevi kampanje su: „Podizanje svijesti o važnosti i relevantnosti digitalne transformacije rada te njezinim posljedicama za sigurnost i zdravlje na radu, podizanje svijesti i praktičnog znanja svih osoba u svim sektorima i na svim vrstama radnih mjesta te konkretnih skupina radnika u pogledu sigurne i produktivne upotrebe digitalnih tehnologija na radnom mjestu, poboljšanje znanja o novim rizicima i rizicima u nastajanju te prilikama u vezi s digitalnom transformacijom rada, promicanje procjene rizika te zdravog i sigurnog proaktivnog upravljanja digitalnom transformacijom rada osiguravanjem pristupa relevantnim resursima i povezivanje dionika radi olakšavanja razmjene informacija, znanja i dobre prakse te promicanja suradnje radi provedbe sigurne i produktivne digitalne transformacije rada.“

Materijale kampanje možete pronaći na web stranici EU_OSHA na linku

Glavni junak kampanje je crtani lik Napo, a koji predstavlja radnika u različitim situacijama na radnom mjestu te je napravljen u svrhu  podizanja svijesti o sigurnosti i zdravlju na radnom mjestu. Kratke filmove možete pronaći na linku.