27. OŽUJKA 2018.
Pregovori za GKU



Poštovani,

danas smo očekivali privođenje kraju pregovora radi sklapanja Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama (u nastavku: GKU).

Naime, kako se svi sjećamo, ministrica je na prosvjedu, 1. ožujka 2018. godine, obećala kolektivni ugovor za 2 do 3 tjedna, da bi nakon toga, 15. ožujka 2018. godine, izjavila da se “

trebaju riješiti jedno ili dva pitanja tako da sve ide kraju. Istaknula je da bi sve trebalo biti riješeno prije Uskrsa, nakon čega slijedi predviđena procedura u tijelima sindikata i na Vladi

.“  No od toga…

Sudeći po današnjem sastanku, pregovori nisu niti blizu završetka, a čitav je proces, jednostranim postupcima pregovaračkog odbora Vlade RH, vraćen barem tri koraka unazad.

Naime, današnjem sastanku ponovno nije prisustvovala ministrica, kao niti predstavnik Ministarstva rada i mirovinskog sustava te predstavnik Ministarstva financija. Jesu li to pregovori u dobroj vjeri i priliči li to ozbiljnoj namjeri Vlade RH da se prava zaposlenika što prije ugovore kolektivnim ugovorom?

Također, na današnjem sastanku "isplivale" su nove izmjene i dopune o kojima do sada nije bilo niti jedne jedine riječi. Neke od nama prezentiranih odredbi čak predstavljaju umanjenje postojećih prava te derogiraju ulogu sindikata. Ne samo da ovakvo postupanje nije u dobroj vjeri, već je ono u suprotnosti s Direktivama Europske Unije te samog Zakona o radu!

Ujedno, na naše traženje da nam se dostavi konačan prijedlog teksta od pregovaračkog odbora Vlade RH, a koji nam je danas nasumično prezentiran, nismo dobili pozitivan odgovor.

Na pitanje tko je jednostrano mijenjao odredbe kolektivnog ugovora, odgovor također nismo dobili.

Činjenica je da kolektivnog ugovora i dalje nema, a ovakvim postupanjem sve smo dalje, a ne bliže, od sklapanja kolektivnog ugovora.

Naši prosvjedi jasno su pokazali odlučnost zaposlenika za ugovaranjem boljih prava, a ovakvo postupanje pregovaračkog odbora Vlade RH jasno pokazuje njihov stav prema zaposlenicima te stav prema ulozi sindikata u kolektivnom pregovaranju.

Na našim prosvjedima, na dostojanstven način ukazali smo na položaj zaposlenika u osnovnoškolskom sustavu za odgoj i obrazovanje, odlučili smo izboriti se za veća prava te smo dali priliku MZO-u da ispravi jedinicu iz zalaganja. Prilika im je dana, a naše daljnje postupanje, oštrina i sindikalne akcije ovisit će o odlukama donesenima na izvanrednoj sjednici Velikog Vijeća, koja će se održati u četvrtak, dana 29. ožujka 2018. godine u 12,30 sati, nakon svečanog potpisivanja ugovora za dodjelu sredstava u okviru Poziva „Jačanje socijalnog dijaloga – faza III“.

Mi vrijedimo više, a to ćemo i dokazati!