GRAĐANSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE U NOVOM KURIKULUMU ULOGA SINDIKATA U DEMOKRATIZACIJI DRUŠTVA

Najavljujemo Okrugli stol  koji će se održati u ponedjeljak, 4. travnja, u 10 sati u zgradi Matice hrvatskih sindikata, Ulica Florijana Andrašeca 18a, 1. kat, Zagreb .

U diskusiji će biti postavljena sljedeća pitanja: Osjeća li se u društvu demokratski deficit? Može li apatiju prema građanskom organiziranju ublažiti uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u škole? Hoće li građanski odgoj i obrazovanje u školama pripremiti buduće birače i građane za aktivno sudjelovanje u političkom životu? Koliko je značajan predmetni ili interpredmetni oblik realizacije građanskog odgoja i obrazovanja? Na koji način sindikati pridonose demokratizaciji društva te koliko je sindikalni pokret zastupljen u prijedlogu novog kurikuluma?

Na okruglom stolu sudjelovat će stručnjaci iz područja kurikularne reforme, politolozi, predstavnici civilnog društva i sindikata:

dr. sc. Boris Jokić, voditelj ekspertne radne skupine za provođenje Cjelovite kurikularne reforme,

gđa. Ondina Mesar, dipl. iur., članica stručne radne skupine za izradu kurikuluma Građanski odgoj i obrazovanje,

prof. dr. sc. Vedrana Spajić-Vrkaš, međunarodna stručnjakinja i istraživačica građanskog odgoja i obrazovanja,

gđa. Iva Zenzerović Šloser, voditeljica Mirovnih studija, suradnica na projektu Novo doba ljudskih prava i demokracije u školama – eksperimentalnoj provedbi Građanskog odgoja i obrazovanja u školama 2012- 2014.,

prof. dr. sc. Zoran Kurelić, Fakultet političkih znanosti,

izv. prof. dr. sc. Berto Šalaj, Fakultet političkih znanosti,

g. Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i predsjednik Vertikale sindikata obrazovanja,

g. Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata i

gđa. Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

Uvod u temu izložit će predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja prof. dr. sc. Igor Radeka, koji će ujedno i moderirati tijek rasprave.

Predviđeno trajanje okruglog stola je 2h.